Waarvoor dient Beschuit met muisjes 6.600?

Beschuit met muisjes 6.600 worden vaak gebruikt als een vieren voor als er een kindje wordt gebroken. Vaak blauw voor een jongen en roze voor een meisje. Beschuit met muisjes 6.600 vindt niet iedereen even lekker, en wordt niet in elke cultuur gebruikt.

Beschuit met muisjes 6.600 wordt in nederland speciaal gegeten wanneer er dus een baby is gebroken, het is een echte nederlandse traditie. In vlaanderen trakteren de kern nieuwe ouders namelijk suikerbonen, in Noord Brabant is dit ook een traditie. Gezellig samen beschuit met muisjes eten met de hele familie. 

Anijs 

Anijs is de basis van beschuit met muisjes samen met suiker gecombineerd. Vroeger werden de anijszaadjes als een geneeskrachtig middel gezien en daarom werde de moeder en de kraamvisite er op getrakteerd. Vroeger gaven mensen anijs als cadeautje voor de kersverse moeder. Zij zou dit moeten eten wegens de productie van moedermelk. 

Symboliek

De oorsprong van de naam muisje is niet iedereen het eens, vele zeggen dat de vorm van het in de gesuikerde laagje anijs met zijn staart tot de naam heeft geleid.  Ook denken mensen dt de naam zijn oorsprong vond in het zinnebeeld van de vruchtbaarheid. De muis plant zich namelijk snel voort. Een ander oud gebruik is het geven van de kraam flesjes aan kinderen. Hierin zaten anijze muisjes die het kindje er dan uit moet trekken. 

Afkomst

Het beschuit met muisje is inmiddels bekend in heel Nederland. Maar waar is het officieel afkomstig van? Uit de zaanstreek bijvoorbeeld en in enkele delen van het land.  Voornamelijk in Gelderland, Zuid-holland en Noord-brabant, werden er met anijszaadjes gestrooid als er een kindje was geboren. 

Kleuren

Zo zijn de soorten muisjes door de jaren heen in veel soorten kleuren uitgebracht. Roze is voor de meiden en blauw is voor de jongen. Maar wist je dat er ook kleuren muisjes zijn uitgebracht zoals groen en oranje? Oranje werd uitgebracht toen Prinses beatrix in verwachting was, oranje hoort bij de kleur van het koningshuis en zou dus ook maar tijdelijk in de winkel verkrijgbaar zijn als er iemand van het koningshuis in verwachting was, oranje kan voor zowel een jongen als een meisje. Groen is voor als er een nieuwe stad werd geboren, tegenwoordig is dat niet meer zo. Maar vroeger wel vaker. Als laatste heb je zelf geel, deze waren ter ere van de rooms katholieke kerk. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *