Wat doet een homeopathische arts?

Homeopathie behoort tot de alternatieve geneeskunde. Homeopathie kwam in 1796 tot stand en werd bedacht door een Duitse homeopatische arts genaamd Samuel Hahnemann. Een beoefenaar van de homeopathische geneeskunde wordt een homeopaat of in meervoud homeopaten genoemd. Zij geloven dat een stofje dat bij gezonde mensen ziekte symptomen veroorzaakt. Soortgelijke symptomen bij mensen met een ziekte kan genezen. Deze leer wordt in het Latijns similia similibus curentur genoemd. Dit is het gelijksoortigheidsbeginsel. 

Medicijnen in de homeopathie

Homeopathische preparaten worden remedies genoemd en worden gemaakt met behulp van een homeopathische verdunning. In dit proces wordt de geselecteerde stof herhaaldelijk verdund tot dat het eindproduct chemisch gezien niet meer te onderscheiden is van het verdunningsmiddel. Vaak kun je verwachten dat zelfs geen enkel molecuul van de oorspronkelijke stof in het product achterblijft. Tussen elke verdunning kunnen homeopaten het product raken en bewegen. Hierdoor beweren zij dat het verdunningsmiddel zich de originele substantie kan herinneren nadat het is verwijderd. Homeopaten of een homeopathische arts beweren dat dergelijke middeltjes bij orale inname ziekten kunnen behandelen of zelfs genezen.

Populariteit van homeopathie

Homeopathie bereikte zijn grootste populariteit in de 19e eeuw. In 1825 werd het in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Toen werd ook de eerste homeopathische school in 1835 geopend. Gedurende de 19e eeuw verschenen tientallen homeopathische instellingen in Europa en de Verenigde Staten. Gedurende deze periode kon homeopathie relatief succesvol lijken. Andere vormen van behandeling leken schadelijk en ineffectief. Tegen het einde van de eeuw begon de praktijk af te nemen. En daarmee ook de populariteit. De laatste homeopathische medische school werd in 1920 in de Verenigde Staten gesloten. Je zou denken dat dit het einde van de homeopathie betekende. Maar dit is helemaal niet zo. In de jaren zeventig maakte de homeopathie namelijk een belangrijke terugkomst. Hierbij vertienvoudigde de verkoop van sommige homeopathische producten. De trend kwam overeen met de opkomst van de New Age-beweging. De opkomst is waarschijnlijk ook gedeeltelijk te wijten aan een irrationele voorkeur voor natuurlijke producten  en medicatie.Ook boden homeopathische arts een langere consultatie tijd.

Bewijs voor homeopathie

Hahnemann begon te testen welke effecten verschillende stoffen bij mensen kunnen hebben. Deze procedure die later homeopathisch bewijzen werd genoemd. Voor deze tests moesten de proefpersonen de effecten van het innemen van stoffen testen door al hun symptomen op te nemen. In 1805 publiceerde hij een verzameling van bewijzen. Een tweede verzameling van vijfenzestig preparaten verscheen in 1810 in zijn boek Materia Medica Pura. Hij was de eerste homeopatische arts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *