Wat is een pretecho Dordrecht?

Een pretecho Dordrecht is een echo die je maakt tijdens jouw zwangerschapsperiode. Het verschil met een medische echo is dat een pretecho op niet-medische gronden wordt gemaakt bij jou.

Een reguliere medische echo wordt gemaakt door een dokter in het ziekenhuis. Hiervoor heb je een doorverwijzing nodig van jouw verloskundige of huisarts. Een pretecho wordt niet in het ziekenhuis gemaakt. Voor pretecho’s zijn verschillende klinieken. Na het maken van de echo kun je ook om een afdruk vragen. Soms krijg je zelfs de mogelijkheid om een hele dvd mee te krijgen. 

Wat is een echo? 

Maar wat is een echo nou eigenlijk, vraag jij je misschien wel af. Om een echo te maken wordt echografie gebruikt. Dit is een techniek waar gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Die geluidsgolven reizen door jouw lichaam. Terwijl ze door jouw lichaam reizen weerkaatsen zij op de grensvlakken tussen zachte en harde oppervlakken. Met behulp van deze techniek kunnen artsen organen in beeld brengen. Hierdoor krijgt jouw arts inzicht in de structuur, grootte en eventuele afwijkingen op pathologisch gebied. Binnen de geneeskunde vind je deze terug op veel toepassingen. Waaronder radiologie en gynaecologie. Naast de geneeskunde wordt het ook vaak op andere gebieden gebruikt. Zoals voor een pretecho Dordrecht.

Hoe werkt echografie?

Bij een echografie worden geluidsgolven gebruikt met hoge frequenties. Die frequenties zijn hoger zijn dan de hoorbare bovengrens van het menselijk gehoor. Echografie is eigenlijk hetzelfde als normaal geluid. De fysieke eigenschappen zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat je het als mens niet kunt horen. Mensen kunnen geluid horen tot rond de twintig kilohertz. Echo apparaten werken vanaf zo’n twintig kilohertz tot een aantal gigahertz. Ook bij een pretecho Dordrecht worden zulke hoge tonen gebruikt. Deze zijn verder niet schadelijk.

Geschiedenis echografie

Om echografie te begrijpen wordt gebruik gemaakt van akoestiek. Akoestiek is de wetenschap van het geluid. Dit gaat helemaal terug naar de zesde eeuw voor Christus. Dit was de tijd van Pythagoras. Pythagoras was een wiskundige. Hij schreef onder andere over snaarinstrumenten. Echolocatie werd pas duizenden jaren later ontdekt door Lazzaro Spallanzani. Het is hem toen gelukt om aan te tonen dat vleermuizen jagen en hun locatie bepalen door onhoorbare tonen en niet door zicht. Een eeuw later werd een fluitje ontwikkelt. Hiermee is vastgesteld dat dieren veel meer horen dan mensen. De eerste toepassing hiervoor werd gebruikt om onderzeeërs te lokaliseren. Dit leiden uiteindelijk tot de echo en daarmee ook de pretecho Dordrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *