Paternal ancestry achterhalen

Paternal Ancestry

Paternal ancestry staat voor vaderlijke voorouder(s). Hiermee kan via mannelijk DNA onderzocht worden wie bijvoorbeeld de vader is van een kind waarvan niet zeker is wie de vader is. Of wil je testen of jouw vader en jij wel hetzelfde DNA delen? Het kan ook gebruikt worden om vele generaties terug te kijken. Zo kan je zien uit welke landen of werelddelen je voorouders komen. Dit is niet alleen reuze interessant in het geval van bijvoorbeeld adoptie, maar ook wanneer je benieuwd bent naar de historie van je voorouders. Zo kan je interessante dingen te weten komen over jouw familielijn.

Hoe werkt een paternal ancestry test?

Een Y-chromosoom is een geslachtschromosoom. Geslachtschromosomen dragen de genetische code die ons allemaal mannelijk of vrouwelijk maakt. Alle mensen erven twee geslachtschromosomen. De ene komt van hun moeder en de andere van hun vader. Mannen krijgen een Y-chromosoom van de vader en een X-chromosoom van je moeder. Alleen mannen erven het Y-chromosoom van hun vader. Hierdoor is het via DNA mogelijk het genetische spoor te volgen zodat er gemakkelijk gekeken kan worden welke DNA overeen komt. DNA-testen van de vaderlijke lijn, ook wel paternal ancestry genoemd, maken gebruik van STR-markers. STR-markers zijn plaatsen waar uw genetische code een variabel aantal herhaalde delen heeft. STR-markeringswaarden veranderen langzaam van de ene generatie naar de volgende. Een match kan recent zijn, maar kan ook honderden jaren in het verleden liggen.

Hoe wordt een paternal ancestry test afgenomen?

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar een paternal ancestry test is makkelijker dan je denkt. Met een wanguitstrijkje wordt er gemakkelijk een monster met DNA genomen. Er komen dus geen naalden en bloed aan te pas. Dit wordt onderzocht en vergeleken in de database waar veel informatie over DNA is opgeslagen. De uitslag is redelijk snel bekend, omdat dit allemaal automatisch gebeurt. Dit maakt dat het redelijk makkelijk is deze test uit te laten voeren. Ook zijn de kosten niet hoog. Zo kan je snel en gemakkelijk meer te weten komen over de geschiedenis en locatie van jouw voorouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *