Ergotherapie zonder verwijzing

Ergotherapie Steenbergen

Bij diverse eerstelijnspraktijken zoals Ergotherapie Steenbergen kun je terecht voor ergotherapeutische behandelingen. Je kunt er dus zonder verwijzing naartoe. Bij ergotherapie wordt gefocussed op wat iemand nog wél kan. Er wordt hulpvraaggericht gewerkt. Bij een beperking in de dagelijkse activiteiten kan deze therapievorm nuttig zijn. Activiteiten kunnen zodanig aangepast worden dat je ze wel nog kunt uitvoeren. Ook kan er binnen het traject voorlichting gegeven worden aan mantelzorgers plus familie. Of er kunnen diverse hulpmiddelen ingezet worden. Het idee is dat je hierdoor langer thuis kunt functioneren.

Toepassingen in de praktijk

Enkele voorbeelden waarbij ergotherapie nuttig kan zijn: een kind op de basisschool heeft moeite met schrijven en kleuren. Er kunnen dan aangepaste schrijfoefeningen ingevoerd worden in samenwerking met de ergotherapeut, of advies over een vervangende vulpen en welke dikte kleurtjes het kind het beste kan gebruiken. Een ander voorbeeld: een oudere man heeft een beroerte gehad, zijn dochter zorgt al enige tijd voor hem maar raakt teveel overbelast. De kans is groot dat hij naar een verzorgingstehuis moet. Met behulp van de ergotherapeut kunnen er aanpassingen in huis gedaan worden zoals een verhoogd toilet en drempelaanpassing. Daardoor kan de meneer langer thuis blijven wonen.

Ook voor werknemers en werkgevers!

De ervaren ergotherapeuten die je middels scholingen en cursussen goede dienstverlening kunnen bieden, zijn er ook voor werkplekadvies. Zij doen dan een werkplekonderzoek. Als werknemer of werkgever hoef je nog niet daadwerkelijk klachten te hebben om hulp te krijgen. Er kan ook preventief onderzoek gedaan worden. Dat lijdt weer tot minder ziekteverzuim. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld rug-/nekklachten of burnoutklachten. Een ergotherapeut kan dan adviezen geven, te denken valt aan een andere werkhouding of vervanging van het meubilair op de werkplek. Ook een verminderde belastbaarheid en/of hulpmiddelen zijn adviezen die gegeven kunnen worden. Dit voorkomt hoge kosten voor de werkgever. 

Als jij ook geïnteresseerd bent in hulp van een ergotherapeut, zoek er dan één in jouw buurt voor advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.